Statenjacht ‘De Utrecht’

Statenjacht ‘De Utrecht’ – historie en bouw

Statenjacht De UtrechtHet Statenjacht ‘De Utrecht’ heeft een bijzondere geschiedenis. Statenjachten werden in de periode van ca. 1650 tot 1850 gebruikt voor het vervoer van belangrijke personen.  Deze zeilschepen waren dan ook, volgens de destijds geldende normen, van alle gemakken voorzien. De schepen waren rijkelijk versierd. Daarmee werd al van afstand aangegeven dat er hooggeplaatste passagiers aan boord waren.

Ons Statenjacht is gebouwd aan de hand van originele bouwtekeningen uit 1746, die in de archieven van het Scheepvaartmuseum verbleven. Het prestigieuze bouwproject was een initiatief van de Rotaryclub Utrecht in het kader van een werkgelegenheidsproject. Zo’n 100 werkloze jongeren hebben bijna 6 jaar aan het schip gebouwd. Zij hebben daardoor een prachtig ambacht geleerd. Daarmee konden ze allemaal aan de slag op de reguliere arbeidsmarkt !!!

Uniek boek over Statenjacht ‘De Utrecht’

Over de historie en de bouw van het schip is een prachtig boek verschenen waarin heel veel beeldmateriaal is opgenomen. Een naslagwerk dat een absolute must-have is voor elke scheepsliefhebber !!! Het boek is bij ons kantoor te bestellen voor een bedrag van € 25,00 per exemplaar, inclusief verzendkosten. Vaart u mee op een van de tochten, dan kunt u dit bijzondere naslagwerk aan boord kopen voor een bedrag van € 15,00.

Statenjacht De UtrechtStatenjacht ‘De Utrecht’ – met het oog op de toekomst

Bij de bouw van het Statenjacht is rekening gehouden met de toekomst van het schip. ‘De Utrecht’ moest in eigen onderhoud kunnen voorzien. Het schip werd daarom voorzien van hedendaagse gemakken. Historisch verantwoord, verborgen achter deurtjes en luiken, bevindt zich moderne besturingstechniek. ‘De Utrecht’ beschikt over een goed geoutilleerde kombuis en een modern toilet. Het schip is dus “anno nu” ook weer van alle hedendaagse gemakken voorzien. Zo kan ‘De Utrecht’ worden ingezet als locatie voor bedrijfsuitjes, familiedagen en andere evenementen. Via onze nieuwsberichten informeren wij u zo af en toe over wat er gedaan wordt op het schip in topconditie te houden. Dat neemt niet weg dat we u aan boord “vaartechnisch” mee terugnemen in de tijd. De zeilen gaan hoog !!! Voor het uitvoeren van alle handelingen die daarvoor nodig zijn bent u van harte welkom. Zeilervaring is niet nodig. Onze professionele en gastvrije crew zorgt voor de nodige begeleiding. U waant zich even helemaal terug in de gloriedagen van de VOC. Een experience die u niet snel zult vergeten.

Informatie, advies en offerte

Bent u benieuwd naar mogelijkheden en prijzen voor een bedrijfsuitje, familiedag of ander evenement aan boord van het Statenjacht De Utrecht? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij staan u graag te woord.