STATENJACHT DE UTRECHT

Het Statenjacht De Utrecht is het enige schip in VOC-stijl dat in het vaarseizoen te huur is om mee te zeilen op het IJsselmeer. Ook ú bent van harte uitgenodigd om zelf de helmstok ter hand te nemen en dit prachtige Statenjacht te besturen. Kunt u zich een romantischer locatie voorstellen voor uw bruiloft? Of voor uw teambuilding, bedrijfsuitje of productpresentatie? Het is ook in de winter te huur als unieke locatie voor al uw zakelijke bijeenkomsten. Het schip ligt dan afgemeerd bij de Jaarbeurs in Utrecht en geschikt voor maximaal 27 personen.

 

Statenjachten waren rijkversierde schepen, bedoeld voor het vervoer van vooraanstaande personen over de ondiepe Hollandse binnen- en kustwateren. In een tijd dat reizen over land bij gebrek aan goede wegen nog verre van aangenaam was vormden statenjachten in het waterrijke Nederland een comfortabel en luxueus vervoermiddel. De naam geeft aan dat deze schepen in gebruik waren bij de Staten van Holland, Friesland en Zeeland. Stad en Staten van Utrecht hebben statenjachten in bezit gehad van 1665 tot 1860. Deels waren dit echter binnen- of trekjachten. Zij werden hoofdzakelijk gebruikt voor het schouwen van de wateren binnen het grondgebied en voor het vervoer van de autoriteiten naar vergaderingen of ontvangsten. Er vond ook verhuur plaats aan rijke particulieren.


quote1
FAMILIEDAG OP HET STATENJACHT
Het schip is onder meer voorzien van een kombuis, veel gerechten worden tijdens de familiedag aan boord bereid. Verder is er een herenkamer die als eetruimte dienst doet en een secreet (toilet).” De hele dag is het paviljoen op het achterdek van het Statenjacht exclusief voor de familie. Met kinderen aan boord wordt vaak koers gezet naar Pampus, een museum dat inspeelt op de belevingswereld van jongeren. Aan boord zijn spelletjes, dvd met kinderfilms en er wordt een schat verstopt. De allerkleinsten kunnen een dutje doen in de “jofferkamer”. Uiteraard zijn er op aanvraag ook voldoende zwemvesten aan boord.

Jarl (vaste schipper) & Marike (schippersmaat) van het Statenjacht de Utrecht
quote2